Ako riešiť hryzenie pri dojčení

Ako riešiť hryzenie pri dojčení

Keď bábätku začnú rásť zúbky, mnohé maminky sa obávajú, že ich bude bábätko hrýzť. Niektoré bábätká to vôbec nenapadne a niektoré to vyskúšajú. Ak je aj Vaše dieťa pri kŕmení nepokojné, či Vás dokonca uhryzne, prečítajte si nasledujúce riadky. 

Prečo bábätká hryzú?
• rastúce zúbky ich bolia a hryzením si chcú uľaviť, nerobia to naschvál
• chcú viac mliečka. Hryzenie môže byť reakcia na znížený tok mlieka
• nudia sa. V závere dojčenia, keď už zahnali najväčší hlad, no stále sú prisatí niekedy vyskúšajú novú zábavku v podobe hryzenia

Čo s tým?
Nech je dôvod akýkoľvek, ak vás bábätko uhryzne, ukončite dojčenie, čím dáte najavo, že takéto konanie nebudete tolerovať.

Bábätko nikdy neťahajte smerom od prsníka, mohlo by vám ešte viac ublížiť. Buď uvoľnite podtlak malíčkom zasunutým do kútika úst alebo pritlačte hlávku bábätka smerom k prsníku, aby uvoľnilo podtlak.

Súčasne vyjadrite nesúhlas s takýmto konaním, napr. “Nesmieš hrýzť maminku”.

Ale pozor! Nikdy nekričte (aj keď chápem, že v tom momente je to ťažké). Mohli by ste bábätko tak vystrašiť, že by začalo úplne odmietať prsník.

Naopak, keď sa bábätko nadojčí bez toho, že by vás pohrýzlo (po pohryzení pri predchádzajúcom dojčení), pochváľte ho

Hryzenie je väčšinou jednorázová alebo krátkodobá záležitosť a bábätká rýchlo pochopia, že tadiaľto cesta nevedie. Ak Váš problém stále pretrváva, vyhľadajte odbornú pomoc – moje laktačné poradenstvo môže byť pre Vás vhodnou voľbou. 

Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé články

Ako ukončiť dojčenie rešpektujúco a v pohode?

Ako ukončiť dojčenie rešpektujúco a v pohode?

Téma dojčenia silno rezonuje v našej spoločnosti, či už ide o dojčenie samotné alebo o jeho ukončenie. Začiatok dojčenia býva často náročný, v mnohých prípadoch vybojovaný. Dni utekajú rýchlo a pre...

Prvý krok k úspešnému dojčeniu? Príprava!

Prvý krok k úspešnému dojčeniu? Príprava!

Tak, ako sa budúce maminky poctivo pripravujú na pôrod, mali by sa pripraviť aj na dojčenie. Ak vám niekto tvrdí, že na dojčenie sa nedá pripraviť už v tehotenstve, nemá pravdu. Teoretická príprava...

Kontakt

info@vasalaktacna.sk

+421 915 818 158